Cand ar trebui sa iei in considerare operatia pentru sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian, cunoscut si sub denumirea de sindrom de canal carpian, este cauzat de compresia nervului median in tunelul carpian, un pasaj ingust ce se afla in incheietura mainii. Este una dintre cele mai des intalnite tipuri de neuropatie de compresie a membrului superior, provocand furnicaturi, amorteala, slabiciune si durere in mana. In cazuri avansate, aceasta patologie poate provoca dureri atipice localizate in cot, brat sau umar si chiar invaliditate din cauza distrugerii complete a nervului median prin demielinizare si necroza filetelor nervoase.
Optiuni de tratament pentru sindromul de tunel carpian
Metodele de tratament pentru sindromul de tunel carpian pot fi variate de la pacient la pacient si depind de starea actuala si de durata suferintei. Daca problema este minora, aceasta poate fi ameliorata prin purtarea unei atele pentru incheietura mainii, odihna, administrarea de medicamente antiinflamatoare sau de injectii locale cu corticosteroizi si prin fiziokinetoterapie. Dar, in cazuri medii sau avansate, este posibil sa fie nevoie de o interventie chirurgicala pentru a scapa de simptomele suparatoare. Sigur, doar un medic specializat in bolile si chirurgia mainii poate stabili un plan de tratament corespunzator.
Cand ar trebui luata in considerare operatia pentru sindromul de tunel carpian?
Daca ai urmat metodele conservatoare de tratament, cum ar fi fiziokinetoterapia, injectiile cu corticosteroizi si atela pentru incheietura mainii, dar nu ai putut rezolva problema, atunci ar trebui sa iei in considerare interventia chirurgicala pentru eliminarea definitiva a compresiei nervului median.
De asemenea, daca nu-ti mai poti continua munca zilnica si nu-ti mai poti desfasura activitatile casnice obisnuite, operatia ar putea fi cea mai eficienta solutie pentru tine.
Interventia chirurgicala ar trebui luata in considerare inainte ca problema sa fie prea avansata, cand nervul median nu a suferit modificari ireversibile, in caz contrar, nici aceasta nu iti va putea restabili in totalitate sanatatea mainii.
Care este scopul operatiei in tratarea sindromului de tunel carpian?
- Pentru a elimina definitiv presiunea asupra nervului median;
- Pentru a evita deteriorarea tesuturilor inconjuratoare;
- Pentru a inlatura durerea, furnicaturile si toate celelalte simptome suparatoare;
- Pentru a restabili functia mainii.
Tipuri de chirurgie in tratarea sindromului de tunel carpian
Exista trei tipuri de interventii chirurgicale care pot fi efectuate pentru a rezolva cauza principala a problemei. Acestea sunt:
- decompresia simpla – consta in sectionarea ligamentului carpian transvers al tunelului carpian si largirea in acest fel a calibrului canalului;
- neuroliza externa (epineurotomia) – se refera la eliberarea axonilor din stramtoarea invelisului extern al nervului median. Este indicata pacientilor care se confrunta cu sindrom de tunel carpian in stadiu foarte avansat, unde exista axonopatie;
- neuroliza interna – Aceasta este un tip de operatie de decompresie pe grupe fasciculare. Se efectueaza in cazurile extrem de severe de compresie nervoasa cu sindrom de compartiment endo-neural.