O stea s-aprinde-n cer, cu tril nemuritor: Soparana Mariana Ionesco

[ad_1]

O veste-șoc îndoliază România: Mariana Nicolesco, una dintre marile voci ale genului liric, atât din ţara noastră, cât și la nivel international, s-a stins vineri, 14 octombrie, la vârsta de 73 de ani. Marea artistă era internată la un spital din Buurești.

Soprana de renume mondial Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa de aur, dar şi cu personalitatea artistică, aceea care a aureolat-o cu roluri și concerte nemuritoare.

Mariana Nicolesco a fost membră de onoare a Academiei Române, aleasă la 31 mai 1993. Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi. A fost decorată în Franţa cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, precum şi cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer. Distinsă cu Medalia UNESCO pentru merite artistice.

În 2007 a inaugurat Cursuri de Măiestrie Artistică la Academia Internaţională de Canto din cadrul Universităţii din Cardiff (2007).

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat sopranei Mariana Nicolesco, în 2008, la Ateneul Român din Bucureşti, Diploma de Onoare a Fundaţiei Internaţionale Omenia.

Mariana Nicolesco a fost proclamată la Berlin “Muzicianul Anului” pentru performanţele sale excepţionale în arta cântului.

Soprana s-a remarcat într-un vast repertoriu mergând de la Baroc la Verism și muzica contemporană, cu o afinitate specială pentru Mozart, Verdi și Belcanto.

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Interpretările Marianei Nicolesco sunt considerate de marele critic şi muzicolog italian Paolo Isotta drept adevărate “miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut“, la Maggio Musicale Fiorentino – operă în care avea să strălucească de peste 200 de ori pe scenele lumii – ori cu sublima capodoperă Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini. Înregistrarea pe CD a operei La Traviata de Giuseppe Verdi a fost publicată în America în mult celebrata serie Historical Performances, în timp ce aceea cu Beatrice di Tenda era declarată de revista Gramophone, la Londra, “piatră de hotar în discografia belliniană”.

Comandor al Republicii Italiene, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, ea e decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce “pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, desemnată Prima Femeie de Succes din România, Mariana Nicolesco, “o mare voce a timpului nostru”, a  fost distinsă, de asemenea, cu Premiul Special şi Medalia Kulturpreis Europa “pentru performanţele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor şi formator al tinerei generaţii şi pentru rolul excepţional, încununat de succes, pe care-l asumă în relaţia României cu Europa şi a Europei cu România”.

O artistă, o voce, o… statură impresionantă, dedicate cu totul ARTEI. Demnă urmașă a legendarelor Hariclea Darclée și Arta Florescu.

Soprana de renume internațional, cu o fantastică carieră în minunata lume a operei, în decursul căreia s-a remarcat drept o desăvârșită interpretă a rolului titular din “La Traviata”, s-a născut la 28 noiembrie 1948 în județul Giurgiu și a început studiul muzicii la Brașov, acolo unde a absolvit Școala de muzică la secția Vioară, pentru ca apoi să se dedice perfecționării ăn domeniul vocal, în cadrul Academiei “Gheorghe Dima” din Cluj. Ulterior, a urmat și absolvit celebra Academie Santa Cecilia din Roma, unde i-a avut îndrumatori, printre alții pe Jolanda Magnoni, Rodolfo Celletti și Elizabeth Schwartzkopf.

 Dumnezeu îi va aprinde o stea în cer!

foto: ziare.com

Articolul O stea s-aprinde-n cer, cu tril nemuritor: Soparana Mariana Ionesco apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Previous post Vesti bune pentru transportul public in Ploiesti! Ce anunta Primaria?
Next post Elevi ai Colegiul de Arta ”Carmen Sylva” intorsi cu sufletul catre traditii!