Cum ai grija de chiuveta din baie? Sfaturi care iti vor fi de ajutor!

Chiuveta din baie este unul dintre cele mai utilizate elemente de la nivelul unei case, poate chiar mai mult decat cea din bucatarie. Asadar, este de la sine inteles faptul ca aceasta chiuveta este predispusa depunerilor de murdarie si praf, printre altele.

Totodat, chiuveta din baie poate fi si foarte greu de curatat. Spre deosebire de cea din bucatarie, care poate fi din metal (inox) sau granit de culoare mai inchisa, chiuvetele din baie sunt de regula din ceramica sau portelan si au culoarea alb, pentru a se potrivi cu restul amenajarii.

Astfel, depunerile nu numai ca sunt mai greu de curatat, dar trebuie curatate si cat mai repede cu putinta – de altfel, sunt vizibile de indata ce apar.

Ia in calcul tipul chiuvetei

Chiuvetele din portelan/ceramica se curata/intretin diferit fata de cele din metal. De exemplu, depunerile de calcar apar cu precadere la nivelul chiuvetelor din ceramica. Totodata, in cazul ceramicii, acest tip de depuneri este si mai dificil de indepartat.

  • Pentru o chiuveta de baie din ceramica sau portelan, ai nevoie de o solutie de curatat, de textile pentru curatare, de perii fine si de un prosop din microfibra (pentru a sterge apa in exces ramasa in timpul curatarii chiuvetei).
  • In cazul chiuvetelor metalice, tot ce poti folosi, in mare parte, este eternul sapun cu apa calda si textilele non-abrazive. Desi aparent rezistent, stratul superior de metal poate fi zgariat cu usurinta. Desi zgarieturile cauzate de o carpa abraziva nu se observa initial, in timp acestea vor forma pete decolorate/mate la suprafata metalului care nu prea pot fi indepartate.

Depunerile de sapun si de calcar – principalul inamic

In cazul chiuvetelor de baie din portelan sau ceramica, adevaratii inamici nu sunt praful si murdaria, ci depunerile de sapun si de calcar. Daca chiuveta nu este curatata in mod frecvent, aceste depuneri devin cu usurinta provocari greu de gestionat!

  • In cazul depunerilor de sapun, poti apela la solutii specializate sau la otet (combinat cu apa si sapun lichid de vase). Solutiile trebuie aplicate si lasate sa actioneze timp de 15-20 de minute. Se adauga apoi apa peste depuneri si se curata cu o perie fina, prevenindu-se astfel zgarieturile si daune similare. Procesul de repeta de cate ori este necesar, pana la indepartarea depunerilor.
  • Depunerile de calcar sunt mult mai dificil de indepartat. Pentru acestea, ai nevoie de solutii specializate de indepartare a calcarului. Acestea pot fi diluate cu apa, in cazul depunerilor minore sau folosite ca atare atunci cand chiuveta din baie chiar are nevoie de curatare ca la carte.

Nu uita de scurgerea chiuvetei!

Un aspect deseori uitat in timpul curateniei este mentenanta scurgerii chiuvetei din baie. Lasand la o parte riscul de infundare, aceasta poate capata si emana un miros foarte neplacut atunci cand nu este intretinuta corespunzator.

O curatare rapida se poate realiza cu apa fierbinte si un amestec otet si soda caustica. Acesta, in cele mai multe cazuri, va dizolva tot ce se afla in interiorul scurgerii. In situatii mai grave, poti demonta oricand intreg sistemul de scurgere si apoi sa-l cureti pe bucati.

Ai decis ce chiuveta de baie sa alegi pentru amenajarea ta?

Evident, nu poti alege chiuveta ideala fara sa stii cat de usor de intretinut este aceasta. Acum ca stii, tot ce trebuie sa faci este sa vizitezi websiteul Delta Studio si sa alegi chiuveta potrivita pentru planul tau de amenajare! (P)

Previous post Fit Brokoli, companie turcă consacrată în consultanța nutrițională, s-a lansat în România
Next post Secretele Selectarii Anvelopelor de Iarna – Ghidul Tau pentru Sezonul Rece