Stresul și mâncarea: cum să scapi de mâncatul compulsiv

Stresul este felul în care reacționăm atunci când ne simțim sub presiune sau amenințați și face parte din viață cotidiană. De obicei, apare atunci când ne aflăm într-o situație pe care nu credem că o putem gestiona sau controla. Printre principalele cauze generatoare de stres se numără locul de muncă, banii, relația de cuplu, relațiile familiale și sănătatea, arată cele mai recente statistici.

Stresul este un răspuns uman natural care ne determină să facem față provocărilor și amenințărilor din viața noastră. Toată lumea se confruntă cu stresul într-o anumită măsură. Cu toate acestea, modul în care răspundem la stres face o mare diferență în ceea ce privește bunăstarea noastră generală.

Cât de comun este stresul?

Nimeni nu este imun la povara stresului, statisticile alarmante privind stresul demonstrează prevalența pe scară largă a acestei stări de spirit.

Potrivit Institutului American de Stres:

  • Aproximativ 33% dintre oameni raportează că se simt extrem de stresați;
  • 77% dintre oameni se confruntă cu niveluri de stres care le afectează sănătatea fizică;
  • 73% dintre oameni au sănătatea mintală afectată din cauza stresului;
  • 48% dintre oameni au probleme de somn din cauza stresului.

Uneori, stresul este un instrument util, capabil să stimuleze energia și atenția. De cele mai multe ori, însă, stresul este o forță negativă în viețile noastre care declanșează o serie de efecte nedorite, printre care mâncatul compulsiv.

Legătura dintre stres și mâncatul compulsiv

Ai simțit vreodată nevoia să mănânci o ciocolată întreagă sau o pungă de chipsuri după o zi stresantă la serviciu? Legătura dintre stres și mâncatul compulsiv, pe fond emoțional, a fost studiată de-a lungul timpului și s-a demonstrat că evenimentele stresante activează sistemele asociate cu metabolismul, cogniția și recompensa.

Practic, mâncatul compulsiv, pe fond de stres, se traduce prin acțiunea de a mânca alimente, de obicei, bogate în grăsimi sau zahăr, ca răspuns la emoțiile retrăite. Atunci când mâncatul pe fond de stres se întâmplă frecvent sau devine principala modalitate prin care o persoană face față emoțiilor sale, atunci viața, sănătatea, fericirea și greutatea acesteia pot fi afectate în mod negativ.

Cum îți influențează stresul pofta de mâncare?

Studiile arată că femeile cu niveluri ridicate de stres cronic tind să mănânce adesea pe fond emoțional. În plus față de răspunsurile psihologice la stres, pot exista și răspunsuri fiziologice. În timpul unui eveniment stresant, organismul eliberează cortizol, un hormon care ajută organismul să se protejeze. Cu toate acestea, dacă nivelurile de cortizol sunt ridicate pentru o perioadă prelungită de timp, cum ar fi în timpul stresorilor repetați și constanți, acest lucru poate duce la creșterea consumului de alimente, la stocarea grăsimilor și la creșterea în greutate.

Care sunt cauzele mâncatului complusiv?

Emoțiile puternice, cum ar fi stresul, nu sunt singurii factori declanșatori ai mâncatului complusiv. Iată alte cauze care te pot determina să mănânci pe fond emoțional:

  • Plictiseala: lipsa de activitate este un factor declanșator comun al mâncatului compulsiv. Nu de puține ori ajungem să apelăm la mâncare atunci când nu avem altceva mai bun de făcut. Oricare ar fi motivul, mâncatul din cauza plictiselii este modul nostru de a găsi ceva care să ne ofere împlinire sau satisfacție de moment.

Problema majoră a mâncatului din plictiseală este lipsa de conștientizare a alimentației. Mâncăm fără să ne gândim, iar atunci când se întâmplă acest lucru, nu ne amintim cât am mâncat, de ce am mâncat sau, în unele cazuri, ce am mâncat în primul rând. Experții în sănătate spun că mâncatul din plictiseală este unul dintre cele mai greu de depășit obiceiuri alimentare.

  • Obiceiuri: obișnuiești să mănânci zilnic la birou, alaturi de colegi sau fast-food la masa de prânz? Îți comanzi mâncare în fiecare seară, după job, fiindcă simți că nu mai ai energie să gătești? Din fericire, cu puțină voință, obiceiurile nesănătoase pot fi oricând înlocuite cu altele, mai sănătoase pentru organismul tău.
  • Influențe sociale: toată lumea are un prieten care îi încurajează să mănânce o pizza după o noapte în oraș, să iasă la cină sau să bea ceva după o zi dificilă sau ca o recompensă pentru o zi bună. Poate fi ușor să mănânci prea mult atunci când ești cu prietenii sau familia!

Cum să scapi de mâncatul compulsiv?

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a scăpa de mâncatul emoțional este să identifici factorii declanșatori. Daca dorința de a mânca este rezultatul unui eveniment stresant, întreabă-te dacă îți este cu adevărat foame și așteaptă câteva minute înainte de a mânca. Dacă simți în continuare nevoia unei gustări, ia în considerare o opțiune mai puțin calorică și mai săracă în grăsimi decât cea pe care poate ai ales-o anterior.

Găsește alte metode care să te ajute să faci față stresului. Exercițiile fizice fac ca organismul să elibereze endorfine, substanțe chimice din creier care ameliorează durerea și stresul. De asemenea, reduce nivelul hormonilor de stres, cortizolul și adrenalina. Studiile au arătat că 20 până la 30 de minute de exercițîi fizice în fiecare zi îi pot face pe oameni să se simtă mai calmi.

Un supliment alimentar care să te ajute să îți menții echilibrul psiho-emoțional ți-ar putea fi, de asemenea, de mare ajutor în gestionarea stresului. 5 HTP 100 mg de la Cosmo Pharm ® esteun antidepresiv natural, care induce calmul, siguranța de sine și relaxarea, reduce unele forme de dependența și oboseala și susține somnul odihnitor.

5-HTP (l-5-hidroxitriptofan), precursor al „substanței fericirii” (serotonina):

  • contribuie la funcționarea normală și la menținerea sănătății sistemului nervos;
  • crește nivelul serotoninei, responsabil cu starea de fericire, precum și al melatoninei, hormon cu rol important în reglarea ceasului biologic;
  • contribuie la reducerea durerilor de cap și ajută la restabiilirea echilibrului psiho emoțional;
  • îmbunătățește calitatea somnului;
  • susține memoria și stimulează capacitatea de învățare;
  • este adjuvant în curele de slăbire și reglează apetitul;
  • contribuie la reducerea unor forme de dependență (alcool, tutun, droguri);
  • contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, la menținerea sănătății psihice și la reducerea oboselii și extenuării (Vitaminele B6 și C).

5 HTP 100 mg contribuie la înlăturarea acestui cerc vicios, prin eliminarea poftelor nesănătoase și îmbunătățirea echilibrului emoțional. De asemenea, contribuie la instalarea unei stări de sațietate și poate fi un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus!

Poți achiziționa 5 HTP 100 mg online, de pe www.cosmopharm.eu.

Previous post În pas cu tendințele – Ce piese vestimentare se poartă în această vară și cum le poți combina corect?
Next post Demontarea miturilor legate de una dintre cele mai controversate industrii din România – O perspectivă pozitivă