Maia lichida dezactivata: cum folosesti corect acest agent de acidifiere a aluaturilor?

Ai auzit de drojdie si maia, dar ce este maiaua lichida dezactivata si cum poate fi folosita mai exact?

Spre deosebirea de agentii de crestere naturali obisnuiti, cei dezactivati au proprietati diferite. Afla mai multe despre ce este si cum poti folosi corect maia lichida dezactivata!

Maia lichida dezactivata – ce este mai exact?

Acest tip de maia este, in esenta, o cultura de drojdie si bacterii lactice care au fost dezactivate prin incalzire. Dezactivarea maielei opreste fermentarea activa, dar pastreaza alte caracteristici, precum aroma sau proprietatile de acidifiere. 

Practic, maiaua dezactivata nu va face aluatul sa creasca, dar va adauga acea aciditate specifica, va influenta gustul si textura finala a painii.

De ce sa folosesti maia lichida dezactivata?

Exista mai multe motive pentru care ai putea vrea sa folosesti maia dezactivata in aluatul tau:

  • Imbunatatirea aromei: aciditatea adaugata de maia poate imbunatati semnificativ aroma painii. Poti obtine acea nota usor acrisoara specifica painii cu maia, fara sa fie nevoie sa treci prin toti pasii ingrijirii maielei sau pregatirii aluatului.
  • Conservant: produsele de panificatie care contin maia lichida tind sa aiba o durata de viata mai lunga datorita pH-ului redus, care inhiba cresterea mucegaiului si a bacteriilor daunatoare.

Cum folosesti corect maia lichida dezactivata?

De obicei, aceasta se adauga in cantitati mici in aluat. Proportiile exacte pot varia in functie de reteta, dar o regula generala este sa folosesti aproximativ 6-30% din greutatea fainii, astfel incat gustul specific sa nu fie atat de puternic.

Cel mai bine este sa respecti retetarul sau sa experimentezi cu diferite concentratii pana obtii varianta care iti este pe plac.  

Un alt detaliu esti sa adaugi maiaua direct in apa, iar apoi in faina. Amestec-o bine astfel incat sa fie distribuita uniform.

Maiaua lichida poate adauga un pic de umiditate aluatului, asa ca poate fi necesar sa ajustezi cantitatea de apa pe care o folosesti. Este indicat sa incepi cu o cantitate mai mica de apa si sa adaugi treptat, pana obtii consistenta dorita.

Pentru ca maiaua este dezactivata si nu va fermenta aluatul, este esential sa folosesti un agent de crestere natural care sa indeplineasca acest pas esential pentru un produs de panificatie.

Sfaturi si trucuri pentru folosirea maialei

  • Fiecare aluat este diferit, asa ca nu ezita sa experimentezi cu cantitatile pentru a gasi echilibrul perfect dintre aroma si textura.
  • Asigura-te ca pastrezi maiaua intr-un loc uscat si racoros pentru a-si mentine proprietatile cat mai mult timp.

Reteta simpla de paine cu maia lichida dezactivata

Iata o reteta simpla de paine in care este folosita si maiaua dezactivata – vei vedea ca nu difera foarte mult de retetele clasice de paine:

Ingrediente:

  • 500 g faina de grau
  • 10 g maia lichida dezactivata
  • 300 ml apa calduta
  • 10 g sare
  • 7 g drojdie uscata

Instructiuni:

  • Intr-un bol mare, amesteca apa si maiaua lichida.
  • Adauga-le peste faina si amesteca pana se formeaza aluatul.
  • Lasa-l sa se odihneasca timp de 15 minute.
  • Adauga sarea si drojdia si framanta pana cand aluatul devine neted si elastic.
  • Lasa-l sa dospeasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.
  • Modeleaza aluatul in forma dorita si lasa-l sa dospeasca din nou timp de 30-40 de minute.
  • Coace painea in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 35-40 de minute sau pana cand painea suna gol atunci cand este batuta usor pe fund.

Daca vrei sa experimentezi cu cele mai bune drojdii si maiale, alege Lesaffre Romania si obtine cele mai bune rezultate de fiecare data. Alege calitatea si vezi difrenta de gust si textura!

Photo 1 Personal branding 2 Strength Previous post Cum să îți construiești un brand personal puternic
Next post Secretele retetelor de paine de casa: cum sa faci painea perfecta?