Tradiții de Paște de pe glob: De la Iepurașul de Paște, la vânătoarea de ouă

Sărbătorile pascale vin la pachet cu o varietate de practici și obiceiuri în întreaga lume. În România, Paștele se învârte în jurul ouălor roșii, cozonacului și a drobului, oamenii obișnuiesc să participe la slujbe religioase și să servească masa de Paște împreună cu familia și prietenii. Aceste obiceiuri diferă în funcție de țară și cultură, însă există și unele care au depășit granițele și au fost preluate în diverse forme. Iată câteva exemple!

Iepurașul de Paște, o tradiție populară în întreaga lume

Paștele este o sărbătoare asociată cu renașterea și recunoștința în rândul adulților, dar și cu venirea Iepurașului în rândul celor mici. Originea acestui obicei își are rădăcinile în mai multe tradiții și culturi. Unii spun că Iepurașul de Paști a fost inventat de poporul german, în timp ce alții susțin că a apărut pentru prima dată în SUA. Inițial, Iepurașul aducea în dar ouă vopsite, în semn de fertilitate și noroc, însă în ziua de astăzi, același personaj popular aduce copiilor dulciuri și cadouri. Uneori, Iepurașul aduce cadouri deosebite de Paste și pentru adulți, așa că, dacă ai o persoană dragă pe care vrei să o surprinzi, îi poți transmite Iepurașului ideile tale de cadouri.

Vânătoarea de ouă, o activitate distractivă pentru cei mici

Vânătoarea de ouă este un alt obicei preluat care începe să fie din ce în ce mai popular și la noi. Dacă vrei să le oferi copiilor o distracție de Paște pe care să nu o uite prea curând, poți organiza un treasure hunt, dar cu ouă vopsite, ouă de ciocolată și alte figurine reprezentative pentru această sărbătoare. Ascunde-le prin curte sau chiar și prin casă, pregătește coșulețe pentru cei mici și provoacă-i să descopere indiciile și locurile în care au fost ascunse cadourile. Adulții se pot implica și ei în această vânătoare de ouă – garantăm că se vor distra la fel de mult ca cei mici.

Ciocnitul ouălor de Paște, un simbol al renașterii și al prosperității

O altă tradiție de Paște este ciocnitul ouălor vopsite. În tradiția creștină, ouăle vopsite au fost asociate cu Învierea lui Iisus Hristos. În unele părți ale lumii există chiar o legendă care spune că femeile mergeau la mormântul lui Iisus cu ouă pentru a-l unge, iar atunci când au descoperit că mormântul e gol, ouăle s-au colorat într-un mod miraculos. Orice masă de Paște începe cu ciocnitul ouălor, iar tradiția spune că persoana care alege oul norocos care le sparge pe restul va avea parte de un an plin de bucurii și împliniri.

Tu ce obiceiuri ai preluat de la alte popoare în preajma sărbătorilor pascale?

Previous post Mă doare măseaua de minte – chiar va trebui să o scot?
Next post Ghidul Exploratorului Modern – Anvelope Off-Road Demistificate